Ruszył blog żywieniowy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

Ruszył blog żywieniowy Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego

 

Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani influencerzy. Można znaleźć rekomendacje różnych kompletnych diet i poszczególnych super produktów – wszystkie z obietnicą, że dzięki nim będziemy żyli długo i szczęśliwie. Jak w tym gąszczu często sprzecznych informacji odróżnić prawdę od marketingu? Czy reklama tylko kłamie a dietetycy i lekarze zawsze mają rację?
 
 

Wszystkich, którzy zadają sobie takie pytania, zapraszamy do odwiedzania Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, oficjalnego bloga uczelni pisanego we współpracy z naukowcami. Jego redaktorką jest Alicja Ponder, doktorantka na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

 

 

Jest to blog inny niż wszystkie. Zamieszczane informacje są wynikiem badań przeprowadzanych bezpośrednio przez naukowców z SGGW lub pochodzą z innych wiarygodnych, naukowych źródeł. Nie znaczy to jednak, że znajdą się tu jednoznaczne wskazówki, czy jeść mięso, jakie jajka kupować i który olej jest najzdrowszy. W nauce nie wszystko jest proste i jednoznaczne. Na naszym blogu będziemy poruszać kontrowersyjne tematy z różnych, ale zawsze wiarygodnych punktów widzenia. Nie zabraknie także sprawdzonych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy.

 

Adres bloga:  http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl


Źródło: sggw.pl
 
 
Polecane:
 

Pasożyty - jak można się nimi zarazić?

 

 

Stres w ciąży a obżarstwo u córki

 

 

O pasożyta nie tak łatwo

 

 

Czarna herbata pomaga schudnąć!


 

Kanon kuchni polskiej

Kanon kuchni polskiej

 

W Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie minister Jan Krzysztof Ardanowski omówił rezultaty prac nad projektem pod nazwą „Kanon kuchni polskiej”.