Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane

Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane

 

Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane

 

 

Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie,  w tym sery. Samorząd województwa mazowieckiego już po raz trzeci zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali nagrody z rąk marszałka województwa mazowieckiego Adama Struzika.

 

– W ostatnim czasie żywność tradycyjna i regionalna, która powstaje na bazie receptur naszych przodków, cieszy się niegasnącą popularnością. Konsumenci coraz częściej rezygnują z żywności produkowanej masowo, na rzecz smaków i aromatów, które często pamiętają jeszcze z dzieciństwa. Właśnie z myślą o nich i producentach organizujemy konkursy, w których popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, które są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też pysznie wyglądają –  podkreśla marszałek Adam Struzik.

 

Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy.

 

Aby wykorzystać długoletnie tradycje i rozpropagować wśród współczesnych producentów mleka modę i wiedzę na temat serów zagrodowych, od 2014 r. urząd marszałkowski organizuje szkolenia i konferencje skierowane właśnie do małych, jak i większych producentów mleka. Warsztaty cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestnicy zdobywają na nich praktyczną wiedzę dotyczącą produkcji serów oraz tradycji serowych na Mazowszu. Pomysł jest odpowiedzią na problemy producentów związane z sytuacją w branży (spadek cen mleka, wzrost koncentracji produkcji surowca i koncentracji przetwórstwa). Szczególnie dla hodowców posiadających mniejsze stada produkcja serów może być ciekawą alternatywą. To także szansa na promocję lokalnej, zdrowej żywności.

 

Kolejnym etapem promocji serów zagrodowych jest właśnie Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. W tegorocznej edycji zgłoszono 58 serów. W wyznaczonym terminie do oceny dostarczono 51 wyrobów. Tylko te sery podległy ocenie Kapituły. Ich wyroby były oceniane w trzech grupach: grupa A – sery świeżegrupa B – sery dojrzewające, grupa C – sery pleśniowe. Kapituła wyłoniła laureatów miejsc I-III oraz przyznała wyróżnienia.

 

Grupa A

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

I nagroda

Twaróg jersey paprykowo - czosnkowy

Antoni Herman z Tarczyna

II nagroda

„Sonatki ziołowe”

Agnieszka Piętka z Osiecka

III nagroda

„Śmietankowa podpuszczka”

Bernarda Adach z Ksawerowa Starego

Wyróżnienie

Kozi karmelek

Dariusz Purchała z Głowaczowa

Wyróżnienie

Ser świeży „Bohuna”

Maciej Zieliński z Żyrardowa

Wyróżnienie

Ser podpuszczkowy świeży w posypce pomidorowo - czosnkowej

Sylwia Szczypa z Raciąża

Wyróżnienie Kapituły

Koziak włoski – ser kozi świeży

Jarosław Herman z Tarczyna

Wyróżnienie

Kapituły

Serek deserowy

Janusz Umiński z Ligowa, pow. sierpecki

Wyróżnienie

Kapituły

Ser ricotta

Renata Regulska ze Stromca

Wyróżnienie

Kapituły

Ser wędzony podpuszczkowy

Dorota Dyga z Serocka

Wyróżnienie

Kapituły

Pomidorotta – ser świeży

Katarzyna Remiszewska-Czyż z Chynowa

 

 

Grupa B

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

I nagroda

Kornik – ser dojrzewający

Jacek Krupa z Warszawy

II nagroda

Delikwent – ser dojrzewający

Artur Krupa ze Starego Lubotynia

III nagroda

Ser dojrzewający z Iłowa

Sławomir Rosiak z Brzozowa

III nagroda

Baryłka turska

Tomasz i Elżbieta Rachoccy z Lipowca Kościelnego

Wyróżnienie

Cytryniak z Lipy

Agnieszka Purchała z Głowaczowa

Wyróżnienie

Kapituły

Ser żółty z „Markowej zagrody”

Marek Zalewski z Czernic Borowych

Wyróżnienie Kapituły

Ser twardy z pieprzem

Marzena Pióro z Latowicza

 

 

Grupa C

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

I nagroda

Kozi ser podpuszczkowy z porostem pleśni

Bogdan Dubil ze Zwolenia

II nagroda

Charolais kozi

Natalia Herman z Tarczyna 

 

 

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego