Lista produktów regionalnych i tradycyjnych Mazowsza

Lista produktów regionalnych i tradycyjnych Mazowsza

 

(Przepraszamy najmocniej ale z przyczyn od nas niezależnych jesteśmy zmuszeni przeredagować treści poszczególnych produktów dlatego prosimy o cierpliwość. Wkrótce uruchomimy podstrony produktów)

 

 

  • Kozi ser twarogowy z Cegłowa 

Kozy rozpowszechniły się w Europie w okresie wędrówek ludów m.in. Celtów oraz Germanów przemieszczających się na zachód. Dało to początek chowu tych zwierząt w krajach środkowo- i zachodnioeuropejskich...

 
  • Kozi ser twarogowy suszony
Zależnie od regionu, sery kozie wytwarzane są w oparciu o miejscową tradycję i umiejętności przekazywane od pokoleń. Umiejętności, receptury i sposoby wytwarzania stanowią jeszcze dzisiaj często ...

 

  • Ser ziemny z Kornicy 
Na terenie gminy Stara Kornica zachodziły skomplikowane przemiany kulturowe. Osiedlali się tu przybysze zarówno z Mazowsza, Litwy jak i z południowej i północnej Rusi. Przynosili ze sobą własne, ...

 

 

  • Polędwica kurpiowska

Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. Stosowano inne sposoby poprawiania smaku, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. ...

 

  • Polędwiczki wędzone podsuszane

Kuchnia chłopska od niepamiętnych czasów różniła się znacznie od kuchni pańskiej, szlacheckiej. W inny sposób poprawiano smak potraw, a sól i przyprawy zaczęto stosować dopiero w XIX i XX wieku. ...

 

  • Pasztet z Sobień Jezior

Pasztet z Sobień Jezior – oprócz kiełbasy – był najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w rejonie Czerska, który od roku 1539 stanowił siedzibę starostwa powiatu. Wyrabiało się go z trzech ...

 

  • Kiełbasa ojcowa z Sobień Jezior

Koniec XIX i pierwsza połowa XX wieku to okres przyspieszonego rozwoju miejscowości Sobienie Jeziory. Prosperuje tu handel i przetwórstwo mięsne, a w Starej Wsi koło Kołbieli funkcjonuje znana w całej...

 

  • Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha

Od wielu stuleci kiełbasa wykonywana z wieprzowiny, była ozdobą wielkanocnego stołu we wszystkich polskich domach. W przeszłości spożywana była tylko w czasie ważniejszych świąt kościelnych i ...

 

  • Kogutki z Radziwiłłowa

W środkowej Polsce w XIX wieku utrzymywano dużo inwentarza żywego „kur, gęsi, kaczek, indyków (…) hodowane zwierzęta i drób zaspokajały w całości niskie wymagania konsumpcyjne” (T. Sobczak „Konsumpcja...

 

  • Pasztet domowy szydłowiecki

Szydłowiec to powiatowe miasteczko leżące na południowym skraju Mazowsza. Pasztet, obok innych wyrobów mięsnych, był w Szydłowcu i jego okolicach bardzo rozpowszechnionym produktem. Traktowany był ...

 

  • Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną

Kaszanka szydłowiecka z wątróbką w kostkę krojoną jest od wielu lat, w Szydłowcu i okolicznych miejscowościach, jednym z najbardziej rozpowszechnionych produktów mięsnych. Kaszankę przygotowywano ...

 

  • Kiełbasa szydłowiecka pieczona z oczkiem

Najbardziej rozpowszechnionym produktem mięsnym w Szydłowcu i okolicach była kiełbasa. Kiełbasa produkowana była z mięsa rozdrobnionego, co stanowi po dzień dzisiejszy cechę charakterystyczną ...

 

  • Kiełbasa staropolska szydłowiecka

Szydłowiec oraz jego okolice słynęły z chowu trzody chlewnej. Rolnicy często ubijali świnie sposobem gospodarczym i przerabiali na różnego rodzaju wyroby. Jednym ze specjałów wyrabianych na tych terenach...

 

  • Skołatowska słoninka – przysmak myśliwego

„(…) a królowa Anna Boleyn zadowalała się słoniną i dzbanem piwa na śniadanie – tak samo „ucztowano” w regule na dworze królowej Elżbiety” (Maria Ochorowicz-Monatowa, „Uniwersalna Książka Kucharska” ...

 

  • Perliczki z Grabiny Radziwiłłowskiej

W Polsce perliczki hodowane są od dawna „głównie jako uzupełnienie innych gatunków ptactwa domowego”(M. Trybulski „Gospodarski chów ptactwa domowego” Warszawa - Kraków, 1948). Do Europy trafiły z ...

 

  • Kapłon staropolski (kapłun staropolski)

Jak wspominają mieszkańcy Radziwiłłowa i okolic hodowla drobiu oraz przygotowywanie potraw na bazie mięsa drobiowego należała do tradycji tego regionu. Radziwiłłów, wykonując historycznie rolę wsi ...

 

  • Bolimowski gołąb nadworny ryś

Gołębie rasy rysie polskie zaliczane są do typu najbardziej użytkowych gołębi w gospodarstwach. Wzorzec ich został ustalony na konferencji zwołanej przez klub hodowców gołębi opasowych w 1930 r.: ...

 

  • Pularda mazowiecka

Pularda to młoda kura tuczona w celu uzyskania delikatnego i kruchego mięsa. „Pulardą nazywa się kura kapłoniona, którey się iaiecznik wybiera, aby stała się niepłodną, a tym samym tłuścieyszą. Bez ...

 

  • Czarna kiszka ze Starych Litewnik

Czarna kiszka ze Starych Litewnik jest produktem znanym i wytwarzanym od wielu pokoleń według receptury praktykowanej we wsi Stare Litewniki, gm. Sarnaki, powiat Łosice. Czarna kiszka była potrawą ...

 

  • Kiełbasa ze Starych Litewnik

Tradycja wytwarzania wyrobów mięsnych we wsi Stare Litewniki sięga pokoleń. Do produkcji kiełbas wykorzystywane jest mięso wieprzowe (łopatka, okrawki chude i tłuste) z rozbioru tuszy wieprzowej oraz ...

 

  • Kiełbasa palcówka

W zamożniejszych rodzinach z części mięsa wyrabiano kiełbasy. Do ich wyrobu zabierały się gospodynie w krótkim czasie po świniobiciu. W pierwszej kolejności należało wyszlamować jelita, czyli ...

 

  • Maciek mazowiecki

W zachodniej części Mazowsza żołądek wieprzowy nazywany jest „maćkiem” lub „kałdunem”. Aby przygotować maćka mazowieckiego najpierw należało oczyścić i obficie natrzeć solą żołądek. Następnie ...

 

  • Szynka pieczona w chlebie

Szynka pieczona w chlebie to produkt charakterystyczny dla regionu Mazowsza północno-zachodniego. Dawniej określany terminem Mazowsza Ciechanowskiego i Zawkrza. Produkt ten charakterystyczny był dla ...

 

  • Salceson wizytowy

Salceson wizytowy to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości położonej w powiecie radomskim. Jego sposób produkcji oraz tradycyjna, niezmieniona przez lat...

 

  • Szynka zdziechowska

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje ...

 

  • Kiełbasa z wątrobą z Kornicy

Ziemia Kornicka leży na pograniczu wielu kultur, gdzie ścierały się wpływy polskie, litewskie i rosyjskie. Bogactwo różnorodności potraw i produktów zostało opisane w wielu publikacjach związanych z ...

 

  • Szynka dębowa z tynki

Szynka dębowa z tynki to produkt przygotowywany według wieloletniej tradycyjnej receptury znanej w okolicy Żulina w gminie Stoczek powiatu Węgrowskiego. Nazwa produktu szynka dębowa z tynki pochodzi ...

 

  • Zakrzewska kiełbasa jałowcowa

Gmina Zakrzew położona w województwie mazowieckim posiada bardzo dobre warunki do prowadzenia produkcji rolniczej, która przez lata skierowana była na produkcję artykułów żywnościowych. Położenie jej ...

 

  • Kiełbasa wiejska zdziechowska

Produkcja różnego rodzaju wyrobów z trzody chlewnej w Zdziechowie rozpoczęła się w latach 20-tych XX wieku. Produkty takie jak szynki, boczki czy kiełbasy ze Zdziechowa przygotowywane były między inny...

 

  • Kiełbasa wiejska z Lipska

Gmina Lipsko położona jest w województwie mazowieckim w nadwiślańskim regionie termicznym. Jest to obszar zaliczany pod względem termicznym do cieplejszych połaci w kraju. W gminie jest około 1400 ...

 

  • Pomasta

Na terenach nadbużańskich wschodniego Mazowsza wielu rolników od dawna zajmowało się hodowlą trzody chlewnej. Pasza dla zwierząt przygotowywana była w oparciu o produkty z własnych gospodarstw, dzięki...

 

  • Pasztet z mięsa wieprzowego z Kornicy

Na przestrzeni wieków na terenie gminy Stara Kornica zachodziły przeróżne przemiany kulturowe, a sam teren należał do kilku województw. W związku z tym, że na tym obszarze żyli mieszkańcy Mazowsza, ...

 

  • Kiełbasa olszycka podsuszana

Gmina Domanice położona w województwie mazowieckim jest gminą typowo rolniczą. Rolnicy zamieszkujący te tereny prowadzą niewielkie gospodarstwa rolne o wielokierunkowej produkcji, gdzie w znaczącym ...

 

 

  • Pasta rybna z Radziwiłłowa

Tradycje hodowli i spożywania ryb słodkowodnych istnieją w Polsce co najmniej od czasów piastowskich: „przywiązywano za Piastów wielką ważność (…) do rybołówstwa (…) W XVI wieku gospodarstwo rybne ...

 

  • Śledź w oleju z Radziwiłłowa

Śledź to jedna z najpospolitszych, a jednocześnie najbardziej cenionych ryb morskich z uwagi na dużą wartość odżywczą, walory smakowe i niewysoką cenę. „Śledź (…) gatunek ryby (…) z rodziny ...

 

 

  • Kapusta z olejem lnianym i grzybami

Pochodząca z rejonu morza Śródziemnego kapusta znana była już w starożytności, w Polsce zaś pojawiła się w XV wieku. Łatwość jej uprawy, wysokie plony, a także doskonałe właściwości przetwórcze ...

 

  • Pierogi z ziemniakami „Szlachcice”

„Szlachcice” to tradycyjna potrawa wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia. Są to duże, gotowane pierogi z nadzieniem z utartych, a następnie usmażonych ziemniaków. Podawane są na gorąco, obficie ...

 

  • Ślimak winny z Radziwiłłowa

Ślimaki jadalne są najstarszymi europejskimi zwierzętami hodowlanymi. Współcześnie kojarzone są z kuchnią francuską, jednakże przez stulecia stanowiły element kulinarny polskiej tradycji. Pierwotnie w...

 

  • Rosół dworski z kapłona

Rosół był i jest najpopularniejszą zupą w Polsce i może być przyrządzany z drobiu, wołowiny, cielęciny, z dodatkiem włoszczyzny, kapusty i innych warzyw. „Mięso na rosół należy tylko obmyć, lecz nie ...

 

  • Czarnina ze Mchowa

Czarnina to zupa o długoletniej tradycji, przygotowywana na bazie rosołu z dodatkiem krwi zazwyczaj gęsi lub kaczki. Dawniej jej podanie symbolizowało odmowę, odrzucenie, jak w słynnym utworze ...

 

  • Kornickie jaja faszerowane

Kornickie jaja faszerowane to tradycyjna potrawa wschodnich terenów Mazowsza. Od połowy XV wieku na terenach Kornicy osiedlali się zarówno przybysze z Mazowsza, Litwy, jak i z południowej i północnej ...

 

  • Naleśniki starokornickie

Pierwsze informacje na temat naleśników w Polsce pochodzą z XVI w. Były częstym staropolskim pożywieniem. Pierwotnie robiono je z gruboziarnistej mąki żytniej i pieczono bezpośrednio na płycie kuchennej ...

 

  • Placki ziemniaczane pieczone na blasze

Ziemia Kornicka to teren, na którym ścierały się wpływy polskie, litewskie i rusińskie. Ta różnorodność kulturowa wpłynęła znacząco również na tradycje kulinarne tych terenów. Gospodynie pieczołowicie...

 

  • Golonka faszerowana grzybami leśnymi z Rudki

Rudka to miejscowość położona w gminie Stara Kornica. Miejscowość ta otoczona jest lasami bogatymi w owoce i grzyby leśne. Jesienią, gdy przychodzi czas grzybobrania, wielu mieszkańców Rudki udaje się...

 

  • Bendzwały szlacheckie

Dawniej na terenach wschodniego Mazowsza ze względu na słabe gleby w uprawie dominowały ziemniaki. To właśnie one były podstawą przygotowywania na tych terenach wielu rozmaitych potraw. Bardzo znanym ...

 

  • Marchwianka

Rozwój osadnictwa na terenie gminy Maciejowice miał miejsce na przełomie XII i XIII wieku, dzięki występowaniu na tych terenach urodzajnych gleb zwanych powiślańskimi glebami. W pierwszej połowie XIX ...

 

 

 


 

  W przygotowaniu  

 

Warzywa i owoce

  • Podchmielone wisienki zakroczymskie

W Polsce owoce wiśni występują głównie w dwóch podstawowych odmianach: szklanka – wczesna o cierpkim, kwaskowatym smaku, a także łutówka – późna, soczysta, ciemnoczerwona, delikatna i słodka. Owoce wi...

 

  • Konfitura wiśniowa zakroczymska

Od dawnych czasów drzewa owocowe, w tym wiśnie, rosły w przydomowych chłopskich sadach, na granicach podwórek i pól między sąsiadami. Wysadzanie drzew wiśniowych w pobliżu domostw ułatwiało znacznie z...

 

  • Jabłka grójeckie

Początki powstawania „największego sadu europy” datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa, w tym również sadownictwa. W 1545 roku otrzymała duże połacie ziemi w...

 

  • Czosnek latowicki

Tradycja uprawy czosnku w Latowiczu sięga czasów międzywojennych, o czym wspominają najstarsi mieszkańcy tych terenów. W latach sześćdziesiątych dwudziestego wieku teren gminy Latowicz został uznany p...

 

  • Papryka przytycka

Uprawę papryki w Polsce rozpoczęto ponad 25 lat temu, a pierwsze jej uprawy ulokowane zostały na terenie gminy Przytyk. Od tamtej pory stała się jednym z najczęściej spożywanych w Polsce warzyw. Papry...

 

  • Marmolada z antonówek

Rejon Niziny Północno-Mazowieckiej to tereny rolnicze z niewielkimi gospodarstwami rolnymi. Wokół domostw zazwyczaj znajdował się sad, w którym rosły jabłonie, śliwy oraz wiśnie. Dawniej bardzo popula...

 

  • Konfitura borówkowa z gruszką

Gmina Paprotnia położona jest we wschodniej części województwa mazowieckiego i jest gminą typowo rolniczą. Głównym zajęciem mieszkańców jest uprawa pszenicy, żyta, a także ziemniaków. Ponadto, gminę p...

 

 

Wyroby piekarnicze i cukiernicze

  • Sójka mazowiecka

Pierogi mają w Polsce wielowiekową tradycję i w związku z tym często niesłusznie uważa się, że to typowe danie kuchni staropolskiej. Jednak to wenecki kupiec i podróżnik Marco Polo przywiózł je z Chin...

 

  • Pańska skórka

Pierwsza wzmianka o produkcie pojawia się w Słowniku Języka Polskiego (t. IV) pod redakcją Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego wydanym w 1908 r. Czytamy w nim, że „panieńska skórka” to (…) sł...

 

  • Baba z chleba żytniego

Przepis na babę z chleba żytniego został zaczerpnięty z rękopisu znajdującego się wśród zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Walk nad Bzurą. Rękopis ten odnaleziono w budynku nieistniejącego d...

 

  • Fafernuchy

Puszcza Biała to określenie południowego regionu Kurpiowszczyzny. Nazwę swoją zawdzięcza białym kulkom wytwarzanym przez roślinę o nazwie wełnianka, która gęsto porasta niedostępne bagna, otaczające w...

 

  • Chleb razowy radziwiłłowski

Chleb od dawna stanowi podstawę wyżywienia ludzi. W przeszłości był on przygotowywany na wsi głównie z mąki żytniej. „Mąki każdy gospodarz i wyrobnik na swoją potrzebę używa żytniej” (T. Sobczak ”Kons...

 

  • Chleb żytni ciemny z Grębkowa

W początkach XX wieku w uprawach zbóż pierwsze miejsce zajmowało żyto. „W XIX i na początku XX wieku największe zastosowanie miała na wsi (…) mąka żytnia” (J. P. Dekowski, „Z badań nad pożywieniem lud...

 

  • Mazowieckie ciastka ze skwarek

Mazowieckie ciastka ze skwarek to bardzo kruche i delikatne, dobrze wypieczone ciastka, w kształcie prostokąta, na wierzchu pokarbowane. Ciastka ze skwarek wypiekane były przeważnie z racji świniobici...

 

  • Bułki drożdżowe jagodzianki

Bułki z ciasta drożdżowego są charakterystycznym wypiekiem na terenie wschodniego Mazowsza. Tradycji tego wypieku można się doszukiwać w zwyczajach ludowych w połowie XX wieku. W okolicznych parafiach...

 

  • Nadbużański chleb wiejski na zakwasie

Na Mazowszu w XIX wieku i do połowy XX wieku, w gospodarstwach chłopskich powszechnie pieczono chleb na zakwasie z mąki żytniej. Chleb ten pieczono raz w tygodniu na codzienne potrzeby rodziny i do wy...

 

  • Korowaj weselny

Tradycja wypieku korowaja weselnego wywodzi się z czasów średniowiecza. W Polsce pieczony był głównie na Podlasiu, Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie i wschodniej części Mazowsza. Przygotowywany był w prz...

 

 

Oleje i tłuszcze

  • Mazowieckie masło klarowane

O obecności masła na staropolskich stołach wspomina w pierwszej połowie XIX wieku Łukasz Gołębiowski: „Ośrodki chleba miałko utarte w soli (…) do tego jabłek i gruszek dodać, soli a masła, będzie potr...

 

  • Olej lniany tłoczony na zimno

Tradycje wytwarzania oleju z lnu do celów kulinarnych w okolicy Nasielska na terenie Mazowsza są znane od bardzo dawna. Najstarsze pisane dokumenty na temat olejarni we wsi Nowa Wieś, będącej obecnie ...

 

  • Masło z kwaśnej śmietany

Na Mazowszu masło od wielu wieków wykonywane było własnoręcznie z kwaśnej śmietany zbieranej z powierzchni zsiadłego mleka. „Jak śmietana się zebrała na powierzchni mleka, zbierało się śmietanę. Do pr...

 

  • Masło śmietankowe z Radziwiłłowa

Radziwiłłów Mazowiecki to niewielka wieś położona na terenie Puszczy Bolimowskiej. Znajdują się tam tereny objęte ochroną np. Bolimowski Parki Krajobrazowy, Puszcza Mariańska, Rezerwat wodny „Rawka”. ...

 

 

Miody

  • Miód nadbużański

We wszystkich kulturach świata miód uważano za lekarstwo ciała i duszy. Sprawdziło się więc życzenie Hipokratesa „by pokarm był lekiem, a lek pokarmem”. Bogactwo kulturowe Obszaru Dorzecza Nadbużańs...

 

  • Miód kurpiowski

Tradycje pszczelarstwa na Kurpiach Zielonych i Kurpiach Białych sięgają XV wieku. Dobrze znane i udokumentowane są kultywowane przez pszczelarzy – spadkobierców bartników. Miody kurpiowskie docierały ...

 

  • Miody z Grębkowa

Produkcją miodu dla celów konsumpcji człowiek zajmował się od dawna. „Pszczoła miód znosząca, największego podziwienia pomiędzy owadami godna, zdwana już baczność ludzi na siebie ściągała” („Nowe udos...

 

  • Miody mariańskie

„Tereny gminy Puszcza Mariańska należą do najpiękniejszych miejsc na Mazowszu. To kraina sosnowych lasów, morenowych wzgórz i krajobrazu wód pradolinowych, o niezwykłych walorach krajobrazowych. (…) B...

 

  • Miód wielokwiatowy łąkowy z Kornicy

Gmina Stara Kornica położona jest w najbardziej na wschód wysuniętej części Mazowsza, w powiecie łosickim. Tereny te porastają łąki trwałe, wypełnione wielogatunkowymi zbiorowiskami. W składzie florys...

 

  • Miód wielokwiatowy Ziemi Tłuszczańskiej

Tradycja wytwarzania miodu wielokwiatowego Ziemi Tłuszczańskiej sięga XVI wieku, co potwierdza zapis w Lustracji Województwa Mazowieckiego z 1565 r., o ilości miar miodu, jakie dostarczały okoliczne w...

 
 

Napoje

  • Nalewka wiśniowa zakroczymska

Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych – autorem likieru z wina zaprawianego miodem był Hipokrates. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla któryc...

 

  • Piwo z Ciechanowa

Piwo dostarcza organizmowi łatwo przyswajalne cukry, białka, a także sole mineralne. Chmiel posiada właściwości antyseptyczne, uniemożliwiające rozwój wielu bakterii chorobotwórczych. Dzięki niskiej z...

 

  • Miodowe piwo mazowieckie

Od najdawniejszych czasów miód pszczeli służył człowiekowi w jego gospodarstwie domowym. Używano go do słodzenia potraw, wypieku ciast, a także do konserwowania żywności. Już w czasach przedchrześcija...

 

  • Likier jajeczny radziwiłłowski

Napoje alkoholowe otrzymywane w procesie fermentacji znane były i spożywane od tysiącleci. Około XV wieku zaczęto wytwarzać wódki aromatyzowane ziołami, miodem, owocami, nalewki i likiery. Jednym z na...

 

  • Miodolada mazowiecka

W województwie mazowieckim, we wsi Grębków oprócz miodów syconych, wina i piwa miodowego tradycyjnie wytwarzano napoje orzeźwiające na bazie miodu pozyskanego z pasiek na tym terenie. Jak wspominają m...

 

  • Kompot z jabłek z Radziwiłłowa

Jabłko jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej spożywanych owoców w Polsce. „Rodziny jabłkowatych (…), pestkowatych (…) i agrestowatych (…) zapełniają nasze sady. Do pierwszej należą wszystkie...

 

  • Lipówka kornicka

Pierwsze wzmianki o sposobach przygotowywania nalewek sięgają XVIII wieku. Nalewki były specjałem wytwarzanym zarówno na dworach szlacheckich, jak również pośród mieszkańców małych wsi. Do produkcji w...

 

  • Soki miodowe z Grębkowa

Okolice Cierpięt i Grębkowa charakteryzują się licznymi lasami, łąkami, torfowiskami, których kwitnąca roślinność sprzyja hodowli pszczół oraz umożliwia rośnięcie drzew i krzewów bogatych w dzikie owo...

 

  • Kwas chlebowy na miodzie z Grębkowa

Kwas chlebowy to płyn otrzymywany „przez alkoholową i kwaśną współcześnie fermentację ze szrotowanego żyta, jęczmienia, prosa, lub też chleba, albo mieszaniny tych materiałów z dodatkiem cukru lub owo...

 

  • Krupnik z Grębkowa

Miód pszczeli od najdawniejszych czasów był wykorzystywany przez człowieka. Używano go nie tylko do słodzenia potraw, ale przede wszystkim do sporządzania napojów, głównie alkoholowych. W Grębkowie, j...

 

  • Wino miodowe z Grębkowa

Gmina Grębków to typowo wiejska gmina położona w województwie mazowieckim, w której podstawową funkcją działalności mieszkańców jest rolnictwo. Posiada wysokie walory ekologiczne i krajobrazowe, które...

 

  • Piwo kozicowe

Gmina Sterdyń położona jest na terenie województwa mazowieckiego na obszarach nadbużańskich. Przeważającą powierzchnię zajmują użytki rolne, a pozostałą duże kompleksy leśne. Mieszkańcy ww. terenów cz...

 

 

Inne produkty

  • Jaja z Radziwiłłowa

Jaja ptasie, a zwłaszcza jaja ptaków kuropatwych, od dawna są dla człowieka znakomitym źródłem pożywienia. Jaja spożywano zarówno na stołach mieszczańskich, ziemiańskich jak i chłopskich. W XIX wieku ...

 

  • Makaron radziwiłłowski

Istnieje wiele sporów na temat, kto i kiedy wymyślił makaron. Kiedy człowiek nauczył się mielić zboże na mąkę, zaczął z niej robić ciasto zagniatając mąkę z wodą. W ten sposób powstał pierwszy makaron...

 

  • Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

Do Europy perlice zostały przywiezione z Afryki w XV w. przez portugalskich żeglarzy. Od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce. Jak pisze ...

 

  • Powidła olenderskie

Osadnictwo olenderskie na ziemiach polskich związane jest z emigracją w XVI wieku części mieszkańców północnych regionów ówczesnych Niderlandów, w tym Fryzji. Koloniści olenderscy osiedlali się główni...