Najsmaczniejsze regionalne potrawy poszukiwane

Data dodania: 
10.01.2020
Najsmaczniejsze regionalne potrawy poszukiwane

 

Najsmaczniejsze regionalne potrawy z Mazowsza poszukiwane

 

Boczek rolowany, porzeczkówka Magdy, szczupak z Orzyca, chleb ziołowy czy bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy to tylko kilka spośród 181 wyjątkowych mazowieckich produktów, które znalazły się na liście wyróżnionych Laurem Marszałka. O tym, jakie smakołyki dołączą w tym roku do grona laureatów, przekonamy się już niebawem. Właśnie ruszyła XIII edycja konkursu. Zgłoszenia można nadsyłać do 29 lutego br.

 

­– Za nami już 12 edycji i ponad 1300 zgłoszonych produktów. To pokazuje jak dużą popularnością wśród mazowieckich producentów cieszy się nasz konkurs i jak bardzo potrzebne są tego typu inicjatywy. Dla uczestników to doskonała okazja do zaprezentowania swojego talentu kulinarnego i podzielenia się owocami swojej pracy z innymi. To bardzo dobry sposób na promowanie tego, co tradycyjne, smaczne i zdrowe

– podkreśla Janina Ewa Orzełowska członek zarządu województwa mazowieckiego

 

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2019 skierowany jest zarówno do firm komercyjnych, jak i do podmiotów czy organizacji zajmujących się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Dlatego mogą w nim wziąć udział również: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne. Ważne by uczestnicy mogli udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.

 

Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach. Ważne by wyróżniał się wysoką jakością produkcji oraz popularyzował mazowieckie tradycje kulinarne. Poza tym powinien być oryginalny i charakteryzować się innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

 

Konkurs rozgrywany jest w dwóch grupach: przedsiębiorcy oraz producenci indywidualni. Uczestnicy będą rywalizować w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

 

Zgłoszenia do konkursu należy składać do 29 lutego br. Wypełniony formularz należy przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa bądź pocztą elektroniczną na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl Wszystkie dokumenty konkursowe dostępne są na stronie mazovia.pl w zakładce Konkursy/Szkolenia.

 

Konkurs o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego organizowany jest od 2007 r. Do tej pory tytuł ten otrzymało 181 mazowieckich produktów, a 54 zostały wyróżnione.

 
Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Najsmaczniejsze regionalne potrawy poszukiwane

Astma u dzieci: objawem nie zawsze jest kaszel

Astma u dzieci: objawem nie zawsze jest kaszel

Nawet u 90 proc. dorosłych astmatyków ich chorobę można było wykryć jeszcze wtedy, kiedy chodzili do przedszkola.

Płonie Syberia

Płonie Syberia

Pożary na północy Rosji są bezprecedensowe. Płonie nie tylko tajga, ale i tundra - torfowiska, które trudniej ugasić - powiedział PAP fizyk atmosfery prof. Szymon Malinowski. Według niego nie ma teraz warunków atmosferycznych, by pyły z pożarów dotarły nad Polskę.

Mamy wreszcie mieszkanie.

Mamy wreszcie mieszkanie.

 

- Dostaliśmy nowe życie. Kto ma gdzie mieszkać ten tego nie zrozumie. Dla nas to jak główna wygrana na loterii. A wszystko dzięki aniołowi stróżowi w mundurze straży miejskiej. – mówi Marina Sawicka, która przez kilkanaście lat tułała się wraz z mężem po pustostanach jak wielu innych bezdomnych.